poniedziałek, 19 grudnia 2011

Zupa z chleba i cebuli czyli staropolska zupa cebulowa

Na przepis trafiłam przypadkiem podczas wciskania w pomarańczę goździków, czyli z tyłu opakowania. Dziś ze względu na brak czasu na stanie w kuchni postanowiłam spróbować.

Składniki:
2 duże celule
200g chleba żytniego
3 łyżki masła
goździki
sól i pieprz oraz inne przyprawy według gustu

Przygotowanie:
cebulę kroimy na cienkie paski i podsmażamy na 2 łyżkach masła. na pozostałym maśle podsmażamy pokrojony w kostkę chleb i łączymy składniki. podsmażony chleb i cebulę zalewamy 1 litrem wody i trzymamy parę minut na małym ogniu. Następnie miksujemy składniki, dorzucamy 3 goździki ( wg może być ich trochę więcej :)) i przyprawy. Gotowe!

Dobrze pasowałby tu również smażony boczek i/lub posiekana pietruszka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz